2016 Web Tasarım trendleri

24 Aralık 2015

Web tasarımlar da tıpkı tekstil modası tasarımları gibi yıldan yıla gelişerek yenilenir. Yine tekstil modası tasarımlarında yaşandığı gibi bazen de geçmişten birkaç iz günümüze taşınır. Örneğin 2015 yılında, eski realistik tasarım yaklaşımındaki boyut kazandıran gölgeleri ve ton geçişlerini çağdaş flat tasarımlarda da görmeye başladık. Böylelikle flat 2.0 doğmuş oldu.  2015 yılında; responsive (esnek), one page (tek sayfa), parallax (kaydırmalı), full page (tam ekran) ve flat (düz) tasarım, tipografik tasarım trendlerinin kullanımının yükselişe geçtiği bir yıldı.  2016 yılında bu tarzları daha sık görmekle birlikte gelişmelerine de şahit olacağız.


Web Tasarımda Flat 2.0

Önceden düz tasarımlarda gölge, renk geçişi, kabartma gibi eski realistik tasarım akımına ait stiller kullanılmazdı. Fakat yenilik peşinde olan tasarımcılar, "değişmeyen tek şey değişimdir" mantığıyla flat düzene biraz boyut ve derinlik kazandırmak için bu stilleri de birlikte kullanmaya başladılar.  Bu teknik ustalıkla uygulandığında ortaya oldukça kreatif ve güzel işler çıkıyor. Bu yıl Flat 2.0'ı daha sık göreceğimize eminiz.


Web Tasarımda Hikayecilik

Son birkaç yıldır web arayüz tasarımları "ambalaj olsun" diye yapılmıyor. Özellikle tasarımlarda firmaların kurumsal kimliklerinin ve hikayelerinin vurgulanması oldukça önem arz ediyor.  Hikayecilik sayesinde website ziyaretçilerine marka ve ürün hakkında çok daha akılda kalıcı bilgiler sunabilmek mümkün oluyor. Bunu yapmanın yolu taslak aşamasındayken ana fikir kapsamında doğru bir akış oluşturmaktan ve hizmet verilen firmayı iyi tanımaktan geçiyor.  2016 yılında artacağını umduğumuz " kaliteli tasarım bilinci" ile birlikte hikayeciliğin yükselişe geçmesini düşünüyoruz.

 

Web Tasarımda Parallax

Parallax, gözlemcinin yerinin değişmesine bağlı olarak bir cismin gözlenen doğrultusunda meydana gelen değişmedir.  Web siteler için ise özetle " çok katmanlı ve kaydırmalı" anlamına gelmektedir.  Örneğin arka plandaki resim sabit kalırken ön plandaki tasarım akmakta böylelikle arka plandaki resmin farklı açıları görülebilmektedir. 2015 yılında ülkemizde geliştirilen arayüzlerde 2 ya da 3 katmanlı websitelere sıkça rastladık. Yurtdışı örnekleri incelediğimizde ise daha çok fazla sayıda katman kullanılmış ve kreatif işlere rastladık. 2016'da eklenecek html css fiziksel özellikleriyle bu tasarım tekniği altın yılını yaşayacak.

 

Web Tasarımda Sadelik

Web tasarımda sadelik günümüzde ana trend konumundadır. Hem arama motorları açısından hem de sanatsal açıdan vazgeçilmez hale gelmiştir. Tabi sadelik "basitlik" olarak algılanmamalıdır. Daha az element ve stil kullanarak hayranlık uyandıracak bir arayüz tasarlamak gerçekten ustalık isteyen zor bir iştir.  Bu yaklaşımda farklılık küçük dokunuşlarla, renk uyumuyla, nesnel optik denge ve orantı ile sağlanır. 2016 yılında website arayüzleri daha da sadeleşecek. Üzerinde sıra sıra başlıkların olduğu menü barların yerini genellikle mobil platformlarda görmeye alışık olduğumuz hamburger menüler alacak. 

 

2016 web tasarım trendleri

 

Web Tasarımda Tipografi

Tipografi harfleri ve sayıları görsel bir sanata dönüştürme tekniğidir. Ülkemizde bu tekniğin web arayüzlerine uygulanışı sınırlıdır. Henüz ağırlıklı kullanım yaygınlaşmamıştır. 2016 yılında görece bir artış yaşanabilir.

 

Etiketler: 2016 web tasarım trendleri,web tasarım,internet sitesi tasarımı,bursa web tasarım,bursa web tasaırm firmaları