2016 Google Dalgalanmaları

22 Ocak 2016

Google Dalgalanması terimi, belli zamanlarda Google algortimasında yapılan değişiklikler sonucunda ortaya çıkan anormal sıralama değişikliklerini ifade eder. Örneğin siteniz ilk sayfada 3. sıradayken birden üçüncü sayfaya 26. sıraya gerileyebilir. Ya da gerilerdeyken daha ön sıralara gelebilir. Bu dalgalanmalar, ilk algoritma değişikliği sırasında karşınıza çok daha belirsiz sıralama sonuçları getiriken zamanla oturur ve daha dengeli hale gelir.  Böyle zamanlarda  seo firmaları genelde çalışmaları dondurup süreci analiz etmeye çalışırlar.
 

2016 Google Dalgalanmaları

İlkin 10 Ocak 2016 tarihinde "Search Update" isimli bir güncelleme yapıldı. Bu güncelleme Google algoritmalarının özenle takip ediliği uluslararası sitelerden duyuruldu.  Güncellemenin yarattığı dalgalanma sıralamaları epey değiştirdi. Bunun bir Penguen güncellemesi olduğu iddia edildi. Neden "iddia edildi" diyoruz çünkü Google tarafından yapılan hiçbir resmi açıklama yok. Açıklama yapılana kadar da genellikle kendi öngörülerimiz ve Google uzmanlarının tahminleri doğrultusunda bir yol çizmeye çalışırız.  Uzun zamandır Google'ın "adil" bir algoritma yapısı ortaya koyarak organik seo ile faydalı ve zengin içerik sunan siteleri ödüllendirmesini bekliyorduk. Yaşanan dalgalanmaları kaliteli sitelere haklarını teslim etme girişimi olarak değerlendirdik fakat spamdan beslenen siteler belki 1-2 sıra kaybıyla yine tahtlarında oturmaya devam ettiler.  İşin hakkını veren siteler de birkaç sıralık yükselmeler yaşadılar.

Ardından 16 ve 17 Ocak tarihlerinde dünyanın en yüksek gökdeleni olan "Burj Khalifa" adını taşıyan bir güncellenme daha yapıldı. Yine kararsızlık ve dalgalanma hakim oldu fakat bu güncelleme sistemin oturmaya başlamasının da sinyallerini de veriyordu. 20 Ocak itibarıyla daha kararlı bir gidişat hakim. İlerleyen günlerde neler yaşanır bilmiyoruz ama genel beklenti Google'ın özellikle spam ile üst sıralara taşınmış siteleri cezalandırması yönünde.

Dalgalanmalara ilişkin Google'dan ilk resmi açıklama

Google mühendisi Twitter'da kendisine yöneltilen bir soru üzerine " bu çalışmaların şuan (bilinen) tek devam eden Google projesi olan Penguin olmadığı, daha kökten ve etkili tüm Google sıralamalarını etkileyen Google çekirdeğinin güncellendiğini dile getirdi."