Web Tasarım İlkeleri

11 Şubat 2016

Web tasarım ilkeleri hakkında Milli Eğitim Bakanlığının çalışmaları ve uluslararası geçerlilikte olan akademik sunumlar bulunmaktadır.  Maalesef bu sunumların çoğu güncelliklerini yitirmişlerdir. (Örneğin bazı sunumlarda içerik bölgesinde "flash" alanı gösterilmekte fakat flash günümüzde yaygın biçimde kullanılan mobil platformlar tarafından desteklenmemektedir.) Tüm bu teorik yayınlar ve sektördeki tecrübelerimiz ile edindiğimiz bilgileri harmanlayarak, kalite kültürüyle  tanınan bir Bursa web tasarım firması olarak ilkeleri güncelleyerek tekrar kaleme aldık. İlkeler, kullanıcı odaklılıktan, güncel teknik kullanımına kadar geniş bir skala içermektedir.  Farklı müşteri talepleri bazen ölçütlerin tamamının kullanılmasının önüne geçse de,  tasarım profesyonelleri olarak, yaptığımız işlerin kaliteli biçimde öne çıkması için bu ilkelere mümkün olduğunca bağlı kalmaya özen gösteririz.  İşte web tasarım ilkeleri;

 

WEB TASARIM KULLANICI ODAKLILIK İLKESİ

Web siteleri, internet kullanıcılarının kolay kullanacağı şekilde tasarlamamız gerekir.

a) Mobil Uyumluluk
Günümüzde mobil platformlarla internet ağına girenlerin sayısı oldukça artmıştır. Öyleyse yapılarımız mutlaka "mobil uyumlu" olmalıdır.  Tasarımı oluştururken bilgisayar ekranında nasıl görüneceğinin yanında, farklı çözünürlüklerdeki tablet ve akıllı telefon ekranlarında, yatay ve dikey olarak nasıl görüneceğini de düşünmek zorundayız.  Kullanıcı tüm bu cihazlarla web siteye bağlandığında sorun yaşamadan, tüm içerik ve işlem alanlarına kolayca ulaşabilmelidir.

b) Hızlı YüklenmeKulanıcıların sunulan verilere hızlı biçimde ulaşmaları için web site ana sayfası ve alt sayfaları 5 saniyeden hızlı yüklenmelidir. Yapılan pek çok araştırmanın sonucuna göre,  internet kullanıcılarının sayfa yüklenmesi ile ilgili ortalama sabırlarının "5 saniye" olduğu tespit edilmiştir. Google ve diğer arama motorları da, geç yüklenen (açılan) sitelere kötü not vermektedir. Hızlı yüklenmeyi sağlamak için kod kalabalığından kaçınmak ve kullanılan imajları sıkıştırmak gibi bir dizi faaliyetin gerçekleştirilmesi gerekir.

c) Erişilebilirlik
Website üzerinde sayfalar arasında kolay dolaşımı sağlayacak ve ziyaretçiyi doğru biçimde yönlendirecek navigatörler olması gerekmektedir. Böylelikle ziyaretçi bir önceki sayfaya ya da yeni bir sayfaya kolayca gidebilmeli, tarayıcı butonları ile ilişkisi kalmamalıdır. Ayrıca sayfa ile ilgili diğer sayfalar da uygun konumlarda listelenmeli, böylelikle iligi verilere ilişkin tüm alanlara kolay erişim sağlanmalıdır. Eğer zengin içerik sunulacaksa, aranılan veriye kolay ulaşılabilmesi için mutlaka kullanışlı bir "arama" kutusu yerleştirilmelidir.

c) Yerleşim Planlaması

web tasarim yerlesim planlamasi
Bu maddenin uygulanması hem tasarımsal estetik hem de kullanıcı konforu için gereklidir.  Web sitede yer alacak bölümlerin önem sırasına göre yerleştirilmeleri önemlidir.  Örneğin ana sayfa'da yer alacak bölümler belirlendikten sonra, önem sırasına göre numaralandırılarak listelenirler.  Sonrasında bu liste kullanılarak tıpkı gazete ana sayfalarında olduğu gibi bir mizanpaj (sketch) düzenlenir. Tüm bu planlamalar yapıldıktan sonra asli görsel tasarım aşamasına aşamasına geçilir.

 

WEB TASARIM TASARRUF ODAKLILIK İLKESİ

web tasarim bant genisligi

Her web sitenin bir sunucu alanına ihtiyacı vardır. Bu sunucu alanına bant genişliği de dahildir. Bir internet sitesine bağlandığımızda görüntülediğimiz sayfalardaki metin, resim, video ve ses gibi bütün içeriğin bilgisayarımıza yüklenmektedir. Websitesinde gördüğü resim ve izlediği video kullanıcının bilgisayarınıza indirilir. Yani kullanıcı, web sitenin sunucusundan veri çekmiş olur. Bu şekilde bir websitesiyle bu sitenin ziyaretçileri arasında gerçekleşen veri transferinden kaynaklanan trafiğin bir aylık dönem içerisinde izin verilen üst sınırı genel olarak bant genişliği olarak isimlendirilir. Dolayısıyla hazırlanan web sitede, gereksiz kod kalabalığı, imaj ya da animasyon kullanımları azaltılarak bant genişliğinden tasarruf sağlanmalıdır.

 

WEB TASARIM TARAYICI UYUMLULUĞU İLKESİ

İnternet kullanıcıları wen sitelerini görüntülemek için web tarayıcıları (browserler) kullanırlar.  Fakat bu tarayıcılar websiteleri aynı göstermezler. Çünkü web tarayıcıları farklı firmalar tarafından hazırlanan programlardır. İnternet Explorer, Firefox, Google Chrome, Safari, Opera, Yandex gibi çok kullanılan web tarayıcılar hazırlanırken W3C (Web standartlarını belirleyen topluluk) tarafından konulan kurallara göre sayfa kodlarının istediklerini yaparlar fakat yeni konulan kurallara her web tarayıcı programlayan firma anında yeni program sürümü çıkaramayabilir. Bu da bizim kurallara uygun hazırladığımız sayfanın bazı tarayıcılarda düzgün bazılarında istemediğimiz gibi görünmesine neden olabilir. Bu yüzden güncel sürümlere uygun biçimde tarayıcı uyumluluğu sağlanmalıdır. Eğer kullanıcının tarayıcı sürümü eskiyse ve bu yüzden web siteyi doğru görüntüleyemiyorsa bunun için kullanıcıyı eğitmek dışında bir çare yoktur. Çünkü tarayıcı uyumluluğu eski sürümlere göre gerçekleştirilmez.

 

WEB TASARIM SEO UYUMLULUĞU İLKESİ

web tasarim seo uyumluluğu

SEO Search Engine Optimization yani Arama Motoru Optimizasyonu kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir terimdir. SEO sayesinde arama motorları, websiteleri daha kolay bir şekilde tarayarak listelerler.  Böylelikle siteler, hedef kitlelerine daha yüksek oranda ulaşırlar.  Bunu sağlamak için her sayfada yönetilebilir meta alanları olması, sef link, otomatik site map vb. pek çok özelliğin eklenmesi gerekmektedir. Bu özellikler eklenmeden yapılacak dış SEO çalışmaları çok fazla etkili olmayacaktır.

 

WEB TASARIM HATASIZ KODLAMA İLKESİ

Sitelerin hatasız kodlanması, hem arama motorlarından geçer not almaları hem de kullanıcıların siteyi doğru biçimde görüntüleyebilmeleri için oldukça önemlidir. Bazen bu hatalar sistemi bozmayacak kadar küçüktür ve çoğu tarayıcıda göze çarpmazlar. Fakat kalite standartları gereği en küçük hatalar bile düzeltilmeli ve sonrasında tekrar kontrol edilmelidir.

Etiketler: bursa web tasarım,web tasarım ilkeleri,kullanıcı odaklı website,web tasarım